Forum Karawaning.pl: kontrolka kierunkowskazów przyczepy - Forum Karawaning.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

kontrolka kierunkowskazów przyczepy

Napisano 02 styczeń 2012 - 18:16 (#16) Użytkownik nie jest zalogowany   Adam1988 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 522
  • Rejestracja czw, 19 lut 09
  • Telefon:506 909 083
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:Chateau Cantara 908
  • Holownik:Lancia Lybra 2.4 jtd 140HP(M)

Wyświetl postUżytkownik szary11 dnia 02 styczeń 2012 - 16:52 napisał

A mi ostatnio jak jeździłem z towarówką przepalił się kierunek w budzie i kierunkowskaz migał szybciej (tak, jak po przepaleniu żarówki w aucie). Po wymianie żarówki w budzie częstotliwość migania wróciła do normy. Podobnie się dzieje jak wtyczka nie łączy. A instalację mam zwykłą, bez modułu.
Z kempingiem jeszcze nie miałem takich doświadczeń.

To nie jest chyba kwesti amodulu haka. U mnie w Lancii mam moduł haka ale bardzo prosty i on na pewno nie wyczuwa przpalonej żarówki. To poprostu chyba kwestia sterowania kierunkowskazów. W starych autach przyspieszone miganie kierunkowskazu przy przepalonej żarówce było spowodowane mniejszym obciążeniem obwodu.

Nie wiem jak to jest w dzisiejszych autach. Zauważcie że migacze i awaryjne pracują na tym samym przekaźniku nazwijmy to przerywaczu, jednak gdy mamy przepaloną jedną żarówke to cala jedna strona miga szybko jednak gdy załączymy awaryjne miga wszystko normalnie...

Nie wiem jak to działa ale jednak działa
To możliwość spelnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące...

Napisano 02 styczeń 2012 - 18:45 (#17) Użytkownik nie jest zalogowany   konrad_b 

• Maniak karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3149
  • Rejestracja śro, 03 cze 09
  • SkądKraków przedmieścia
  • Model:Hobby 430T de lux
  • Holownik:Maksiu i Zuza ;)

Wyświetl postUżytkownik szary11 dnia 02 styczeń 2012 - 16:52 napisał

A mi ostatnio jak jeździłem z towarówką przepalił się kierunek w budzie i kierunkowskaz migał szybciej (tak, jak po przepaleniu żarówki w aucie). Po wymianie żarówki w budzie częstotliwość migania wróciła do normy. Podobnie się dzieje jak wtyczka nie łączy. A instalację mam zwykłą, bez modułu.
Z kempingiem jeszcze nie miałem takich doświadczeń.

w focusie ? tzn masz podłączone pod lampę ?
jeśli u Ciebie działa to u mnie też musi :hmm:

mnie ostatnio nie migał w przyczepie, ale jechałem vitarą,
w fordzie nie pamiętam już, ale chyba też tak było że coś nie stykało i nic się nie działo :hmm:

wg tego linka, to jeśli mruga szybciej to spełnia przepisy :ok:

Użytkownik konrad_b edytował ten post 02 styczeń 2012 - 18:48

była N126e, jest Hobby 430T + Ford C-max 1.8 120KM + Suzuki Vitara
Dołączona grafika Dołączona grafika

Napisano 02 styczeń 2012 - 18:47 (#18) Użytkownik nie jest zalogowany   szary11 

• x x x
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6624
  • Rejestracja nie, 12 lut 06
  • Model:szara
  • Holownik:ciemno szary

Tak, w foce :) W mondeo chyba też tak było, ale ręki nie dam uciąć. Sprawdź :ok:

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:10 (#19) Użytkownik nie jest zalogowany   Adam1988 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 522

Jeśli podłączymy pod lampy to chyba nie bedzie działać. Hak nawet bez modułu musi być chyba podpięty w odpowiednie miejsce. Tzn niektóre auta mają fabryczne moduly niektróre potrzebują dodatkowe.

Skąd auto bedzie wiedziało że ma przepaloną żarówkę jak na jednej stronie bedzie miało działające 3 żarówki? zamiast 4? (po podpięciu przyczepy)
To musi badać obciążenie obwodu!? Przynajmniej tak robi Merc Vito 2005r. po zamontowaniu żarówek 3W postojowych (innych w sklepie nie było) komputer sygnalizował przepaloną żarówkę mimo że wszystkie świeciły. :niewiem:

Użytkownik Adam1988 edytował ten post 02 styczeń 2012 - 19:11

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:36 (#20) Użytkownik nie jest zalogowany   szary11 

• x x x
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 6624
  • Rejestracja nie, 12 lut 06
  • Model:szara
  • Holownik:ciemno szary

Wyświetl postUżytkownik Adam1988 dnia 02 styczeń 2012 - 19:10 napisał

Jeśli podłączymy pod lampy to chyba nie bedzie działać. Hak nawet bez modułu musi być chyba podpięty w odpowiednie miejsce. Tzn niektóre auta mają fabryczne moduly niektróre potrzebują dodatkowe.

W teorii prawda - w praktyce, nie wiedzieć czemu, jest inaczej :niewiem:

Napisano 02 styczeń 2012 - 19:45 (#21) Użytkownik nie jest zalogowany   Adam1988 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 522

Nie we wszystkich autach idzie podłączyć hak pod lampe. Przerabiałem taki temat w Lancia Kappa "rządowa" gdzie po podłączeniu haka pod lampe miernik pokazywał napięcie, jednak po podłączeniu przyczepy światla gasły i wyskakiwał na komputerze "check".

Komputer sprawdzał obciążenie układu i nie pozwalał na podłączenie dodatkowego odbiornika. Musiałem zmontować prowizoryczny moduł z 4 przekaźników bazujących jedynie na sygnałach z lampy a na prądzie z innego źródła zasilania.

Napisano 02 styczeń 2012 - 20:38 (#22) Użytkownik nie jest zalogowany   bodzioklb 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2397
  • Rejestracja pon, 10 wrz 07
  • Telefon:609440578
  • SkądKluczbork
  • Model:Hobby 560 Exclusive /jednak do sprzedania/
  • Holownik:VW SHARAN V6

Wyświetl postUżytkownik Adam1988 dnia 02 styczeń 2012 - 19:45 napisał

Nie we wszystkich autach idzie podłączyć hak pod lampe. Przerabiałem taki temat w Lancia Kappa "rządowa" gdzie po podłączeniu haka pod lampe miernik pokazywał napięcie, jednak po podłączeniu przyczepy światla gasły i wyskakiwał na komputerze "check".

Komputer sprawdzał obciążenie układu i nie pozwalał na podłączenie dodatkowego odbiornika. Musiałem zmontować prowizoryczny moduł z 4 przekaźników bazujących jedynie na sygnałach z lampy a na prądzie z innego źródła zasilania.

jesli w aucie jest szyna CAN to lipa - nie da sie podlaczyc wiazki haka bezposrednio z lamp....
jesli jej nie ma - wszystko mozna podlaczyc pod lampy

w skrocie jak napisal Adam - jesli obciazenie jest wieksze od tego ktore przewidziano - wykryje usterke i z regoly wylaczy napiecie

moduly haka to taka puszka z taka iloscia przekaznikow ile jest obwodow - napiecie z akumulatora jest puszczane "bezposrednio" do cepki
informacja kiedy ma byc puszczone pochodzi z lapy i idzie na cewke przekaznika ktora zbytnio nie obciaza instalacji elektrycznej auta

Użytkownik bodzioklb edytował ten post 02 styczeń 2012 - 20:43

powolne przymiarki do zmiany cepki - ciężko będzie się rozstać ...Dołączona grafika

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:10 (#23) Użytkownik nie jest zalogowany   misiek_uk 

• Miłośnik karawaningu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 278
  • Rejestracja pon, 09 sty 12
  • SkądCardiff
  • Model:Adria Forma 400C
  • Holownik:Audi 90 quattro 2.2 benz saloon

np volvo nie pamietam modelu chodzi o suv tez wymaga modulu ale podlaczenie jego jego jest banalne bo aku jest z tylu a sygnal do modulu bierze sie i tak z lampy

umnie w aucie tez jest check i np nie moge wstawic zarowek diodowych ale przyczepka dziala nie pamietam czy dzialala mi dodatkowa lampka ale wiem tez ze z montarzem haka ktos zalozyl brzeczyk do kierunkow i wiem ze sie tego czepiaja jak ktos nie ma bynajmiej w uk
Dołączona grafikaAudi-Maniacs.com - Opis Holownika Karawaning.pl - Opis Cepki

Napisano 10 styczeń 2012 - 23:19 (#24) Użytkownik nie jest zalogowany   misiek2 

• Miłośnik karawaningu
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 230
  • Rejestracja pon, 07 lut 11
  • Telefon:880 163 400
  • Skądokolice Bydzi,Niewieścin,
  • Model:Hobby 370
  • Holownik:Ford Mondeo 1,8Td

W Mondeo jest zielona kontrolka i bez cepki przy włączeniu kierunku raz mrugnie , a z podpietą cepką mruga przy włączonym kierunku. Co do awarii żarówek to jeszcze nigdy nie miałem, ale przy lepszej pogodzie pozwole sobie na kontrolowane uszkodzenia i sprawdzę .W instrukcji książkowej pojazdu o tym ani słowa,mimo ,że to fabryczna instalacja.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Napisano 11 styczeń 2012 - 08:55 (#25) Użytkownik nie jest zalogowany   balthur 

• Weteran karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 957
  • Rejestracja nie, 26 paź 08
  • Telefon:726041522
  • SkądKalisz
  • Model:Beyerland 430 TM Quartz,
  • Holownik:Opel Monterey 3.1 TDI

Mój Monterey ściągany oczywiście z niemiec też ma kontrolkę. Ale bez przyczepy wogóle nie świeci ani nie mruga. Podczas jazdy z przyczepą mruga razem z kierunkowskazami. Modułów na bank nie ma. Hmmm, trzeba to rozgryźć

Napisano 11 styczeń 2012 - 09:50 (#26) Użytkownik nie jest zalogowany   konrad_b 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3149
  • Rejestracja śro, 03 cze 09
  • SkądKraków przedmieścia
  • Model:Hobby 430T de lux
  • Holownik:Maksiu i Zuza ;)

Wyświetl postUżytkownik balthur dnia 11 styczeń 2012 - 08:55 napisał

Mój Monterey ściągany oczywiście z niemiec też ma kontrolkę. Ale bez przyczepy wogóle nie świeci ani nie mruga. Podczas jazdy z przyczepą mruga razem z kierunkowskazami. Modułów na bank nie ma. Hmmm, trzeba to rozgryźć

to wytłumaczcie mi na jakiej zasadzie mruga ta dodatkowa kontrolka ?

poszperałem w serwisówkach forda i przy opisie wiązki haka do focusa/c-max'a jest informacja że po zastosowaniu oryginalne wiązki 7pin, w przypadku awarii oświetlenia kierunków, będzie on migał ze zwiększoną szybkością
czyli tak jak w aucie :yes:, ale musi być wiązka z modułem ... nie bardzo rozumiem jak inaczej mogło by to działać, być może starsze auta mają taki moduł fabrycznie, skoro jest fabryczna kontrolka
spotkałem się z opisem że w pasacie właśnie przekaźnik/moduł od przyczepy powoduje wariowanie kierunków, nawet gdy się jeździ bez przyczepki tzn dostaje się tam woda

u mnie na 100% nie ma modułu bo sam robiłem instalacje, jest podpięte wszystko pod kostki lamp, przy jakiejś okazji sprawdzę czy jest jakiś efekt gdy wyjmę żarówkę kierunkowskazu
była N126e, jest Hobby 430T + Ford C-max 1.8 120KM + Suzuki Vitara
Dołączona grafika Dołączona grafika

Napisano 10 luty 2012 - 13:50 (#27) Użytkownik nie jest zalogowany   Marsal 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 77
  • Rejestracja czw, 03 sty 08
  • Model:Hak w samochodzie

Dodatkowa kontrolka kierunkowskazów, w moim przypadku, sygnalizuje jedynie działanie kierunkowskazów (ewentualnie świateł awaryjnych), gdy do pojazdu podłączona jest przyczepa. Gdy przczepy nie ma, kontorolka nie mruga.
Wymagana jest chyba u Niemców i montowana po założeniu haka w pojeździe. Montaż, przynajmniej w starszych samochodach grupy VW jest banalnie prosty, Polega na podmianie w tablicy bezpieczników i przekaźników jednego przekaźnika (czy też przerywacza) odpowiadającego za kierunkowskazy na taki z którego wychodzą 2 dodatkowe przewody do zielonej żaróweczki. Zestaw zawierający przerywacz i kontrolkę jest uniwersalny i dostępny na ebay, czasem też pojawia się na allegro jednak używany pochodzący z rozbiórki pojazdów.

Napisano 18 luty 2012 - 15:01 (#28) Użytkownik jest zalogowany   pasjonat 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 451
  • Rejestracja sob, 19 lis 11
  • Skąd3miasto
  • Model:Knaus Passat
  • Holownik:VW Sharan

Czy ktoś z Was miał może bądź wie jak działa moduł przyczepy w Sharanie ?, Ale konkretnie w Sharanie . W moim hak jest podpięty niestety typowo na krótko bez modułu a z tego co gdzieś czytałem to te moduły w sharanach to fajna sprawa bo poza kontrolą oświetlenia przyczepy zawiaduje on zarazem ładowaniem dodatkowego akumulatora . O ile pamiętam , w komorze lewych tylnych świateł mam dodatkową wielopinową kostkę na ten właśnie moduł a gmerając w sofcie komputera auta zauważyłem opcje automatycznego wykrywania dodatkowego akumulatora i samej przyczepy na haku.
Pytam bo na wiosnę zamierzam pogrzebać przy samochodzie i zastanawiam się czy warto dokupić modulik i podłączyć hak na wypasie .
Pewnie nie skończy się to tylko na podłączeniu modułu bo w mojej przyczepie niema ani jednej żarówki (same ledy) i trzeba będzie dorzucić do wtyczki parę rezystorów ale może warto choć dla samej kontroli połączenia gniazda z wtykiem w czasie jazdy.

A tak przy okazji tematu to kolejne moje pytanie kieruje do posiadaczy nowych przyczep. Czy posiadacie możliwość właczenia świateł awaryjnych w samej przyczepie. Ja taki układ zbudowałem sobie w mojej staruszce na wypadek kiedy będę musiał pozostawić biedulkę samotnie na poboczu bez holownika. Tak dla bezpieczeństwa niech świeci sobie pozycjami i mruga kierunkami. Uważam że taki gadrzet jest dla bezpieczeństwa konieczny w w/w przypadkach i dziwi mnie że jeszcze nie spotkałem tego w przyczepach na fabrycznym wyposażeniu. Mam nadzieje że w nowszych modelach już to jest i dlatego pytam.

Napisano 19 luty 2012 - 00:31 (#29) Użytkownik nie jest zalogowany   Cathay 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 576
  • Rejestracja śro, 23 gru 09
  • SkądPyrlandia
  • Model:Fendt Saphir 510

Zapewne już nikomu to nie pomoże, ale w Wartburgu 353W były zdublowane kontrolki kierunków. Jedne dla auta, drugie do przyczepy :)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: wartbirgdeska1.JPG

Gdyby Bóg kochał przedni napęd..... chodzilibyśmy na rękach!

Napisano 24 luty 2012 - 23:17 (#30) Użytkownik jest zalogowany   pasjonat 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 451
  • Rejestracja sob, 19 lis 11
  • Skąd3miasto
  • Model:Knaus Passat
  • Holownik:VW Sharan

Rozumiem że nikt nie posiada w swej przyczepie w/w systemu świateł awaryjnych?

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2