Forum Karawaning.pl: dvd stacjonarne w samochodzie - Forum Karawaning.pl

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

dvd stacjonarne w samochodzie

Napisano 01 styczeń 2012 - 18:10 (#1) Użytkownik nie jest zalogowany   kit 

• knausklub knausiaki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 4487
  • Rejestracja sob, 12 kwi 08
  • Telefon:888192516
  • SkądPyrlandia
  • Sprzęt:Przyczepa
  • Model:KNAUS SÜDWIND
  • Holownik:M-B V220 CDI

Witam :-] mam pytanie czy używa ktoś z forumowiczów stacjonarnych urządzeń DVD w samochodzie? :hmm: np podwieszanych lub zagłówkowych? Te drugie są troche małe ... Najbardziej mnie zaciekawiły podwieszane o przekątnej min 15" :hmm: ale chciałbym przed kupnem poznać opinie użytkowników :hmm: jakie mają plusy minusy itp .... Teraz używamy kompa na stoliku ale poTomek zaczyna się interesować klawiaturą i dlatego myślimy o jakiejś podsufitówce :hmm:

Załączone miniatury

• Załączona grafika: img_0176.jpg

Dołączona grafika Gewichtsverhältnis: Dołączona grafika = 50% - Index: Dołączona grafika = 110 km/h - Steigung: Dołączona grafika = 28%

Napisano 01 styczeń 2012 - 18:16 (#2) Użytkownik nie jest zalogowany   Zaradek 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 147
  • Rejestracja śro, 10 wrz 08
  • SkądPoznań
  • Sprzęt:Kamper
  • Model:Fiat Ducato 1.9 TD Dethleffs

Używałem przenośnego DVD (TV,gry,radio,divx) montowanego na zagłówek o przekątnej 8 cali.

Zalety: Dziecko ma zajęcie w samochodzie, przekątna wystarczająca bo jest i tak blisko, można wyciągnąć z samochodu i używać również w domu. Nie montowanie na stałe nie daje powodów dla złodziei aby dostać się do środka.

Wady: w dzień mało przydatne ze względu na światło które uniemożliwia oglądanie.

Jak włos jest ładny to nie musi być go dużo  

Napisano 01 styczeń 2012 - 18:45 (#3) Użytkownik nie jest zalogowany   timtim 

• Miłośnik karawaningu
  • PipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 212
  • Rejestracja wto, 16 wrz 08
  • SkądSzamotuły/Poznań
  • Model:Gruau Paloma42cp 2000r.
  • Holownik:Espace 2,0 16V 140KM 1999r.

kupiłem 2 lata temu na alle.... za jedyne 100zł :) nówka sztuka , nie wyobrażam sobie dalszej podróży bez tych monitorków :) na wakacjach też przed spaniem spokój ,każdy ma swój w ręce i zasypia przy bajce :)

zdjęcie sprzęciku :)

Załączone miniatury

• Załączona grafika: monitorki.JPG

Dołączona grafika

Gewichtsverhältnis: Dołączona grafika = 72% - Index: Dołączona grafika = 103 km/h - Steigung: Dołączona grafika = 11%

Napisano 01 styczeń 2012 - 19:32 (#4) Użytkownik nie jest zalogowany   koszak 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 134
  • Rejestracja pon, 19 gru 11
  • SkądOpole
  • Model:KNAUS Sudwind 450TF
  • Holownik:Hyundai ix35 2.0 CRDi 4WD 184KM - automat

witam, ja tez mam, male ok 8" firmy MANTA - rzecz rewelacyjna, mam pendriva 32GB i mnostwo bajek i filmow. W samochodzie bez tego gadzetu dziecko sie nudzi i niczym shrek pyta ciagle czy "daleko jeszcze", a jak sie wciagnie w baje to jest spokoj. Poza tym najczesciej patrzac w ten monitorek szybciej zasypia. Poza tym jadac do jakiegos pensjonatu, podlaczam kabelkiem do telewizora i ogladam film na telewizorze.
Pozdrawiam,
Koszak

Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafika

Napisano 01 styczeń 2012 - 20:08 (#5) Użytkownik nie jest zalogowany   konrad_b 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3149
  • Rejestracja śro, 03 cze 09
  • SkądKraków przedmieścia
  • Model:Hobby 430T de lux
  • Holownik:Maksiu i Zuza ;)

też mam montowane na zagłówek 9", dodatkowo używamy w przyczepce bo ma tuner tv

nie wiem jaką różnice wieku mają Twoje dzieciaki, ale czy jeden TV wystarczy ? nie będzie tak że jeden chce Y a drugi X ?
u mnie był spokój, teraz jak drugi synek podrósł to trza będzie pomyśleć o drugim zestawie, myślę o tablecie, na drogę będzie służył jako player
a na miejscy do przeglądnięcia netu czy zabawy w gry :hmm:

do mojego maksa był firmowy zestaw podsufitowy, ale ceny ... :mlot:
za to mam TV dla każdego :-]
była N126e, jest Hobby 430T + Ford C-max 1.8 120KM + Suzuki Vitara
Dołączona grafika Dołączona grafika

Napisano 01 styczeń 2012 - 20:48 (#6) Użytkownik nie jest zalogowany   MAQ 

• Sympatyk karawaningu
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 178
  • Rejestracja nie, 05 lis 06
  • SkądGrudziądz
  • Model:Hobby de luxe 535
  • Holownik:Audi- gekon

Ponad rok temu kupiłem DVD z TV 11cali firmy " Overmax" z dobrą rozdzielczością , USB, grami . i stacją mocującą zaslanie 230V i 12V,pilot troszkę kosztowało ok 800 zł , jesteśmy zadowoleni, duża mobilność , na baterii trzyma ok 2-3 godziny.
POZDRAWIAM MAQ
Audi + Hobby 535 Dołączona grafika Gewichtsverhältnis: Dołączona grafika = 72% - Index: Dołączona grafika = 110 km/h - Steigung: Dołączona grafika = 24%

Napisano 01 styczeń 2012 - 20:55 (#7) Użytkownik nie jest zalogowany   kit 

• knausklub knausiaki
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 4487
  • SkądPyrlandia

my mamy jednego dwulatka dlatego narazie myslimy o jednym monitorze który będzie miał DVD SD USB i tuner TV Najlepszym wyjściem dla Nas byłaby chyba podsufitówka :niewiem: bo nie będą się kręcić kable itd a do tego może być troche większy a to się przyda bo różnie możemy konfigurować wnętrze i nie raz może będzie trzeba oglądać z najdalszego ustawienia foteli

No i ważna uwaga Zaradka :ok: na zagłówkach w dzień może być kiepsko widać a pod sufitem powinno być ok :niewiem: ale czy napewno?

A czy na zagłówkowych wielkościach jakość i komfort oglądania jest zadowalający? :niewiem:

Dołączona grafika Gewichtsverhältnis: Dołączona grafika = 50% - Index: Dołączona grafika = 110 km/h - Steigung: Dołączona grafika = 28%

Napisano 01 styczeń 2012 - 21:19 (#8) Użytkownik nie jest zalogowany   konrad_b 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3149

Wyświetl postUżytkownik kit dnia 01 styczeń 2012 - 20:55 napisał

my mamy jednego dwulatka dlatego narazie myslimy o jednym monitorze który będzie miał DVD SD USB i tuner TV Najlepszym wyjściem dla Nas byłaby chyba podsufitówka :niewiem: bo nie będą się kręcić kable itd a do tego może być troche większy a to się przyda bo różnie możemy konfigurować wnętrze i nie raz może będzie trzeba oglądać z najdalszego ustawienia foteli

No i ważna uwaga Zaradka :ok: na zagłówkach w dzień może być kiepsko widać a pod sufitem powinno być ok :niewiem: ale czy napewno?

A czy na zagłówkowych wielkościach jakość i komfort oglądania jest zadowalający? :niewiem:

na razie macie jednego ;) w każdym razie nie polecam zakupu od razu dwóch, bo takie zestawy występują

kabel masz jeden, do zasilania 12V i tyle, to akurat nie jest problem

co do jakości, nie wiem dzieciaki nie narzekają, a jechaliśmy w tym roku 1500km do Grecji głównie "za dnia"
ekran jest dość blisko, więc nie ma problemu

jeśli chodzi o ekran na środku to trzeba by patrzeć na kąty, bo LCD to kątami nie grzeszy, więc jakościowo musi być niezły
może wypowie się ktoś kto ma taki układ

a jak cenowo ?
DVD 10" na zagłówek kupisz za 400-500zł (za 250zł samo dvd 7")

Napisano 01 styczeń 2012 - 21:30 (#9) Użytkownik nie jest zalogowany   kit 

• knausklub knausiaki
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 4487
  • SkądPyrlandia

na podwieszany pewnie ok 800-1000zł a co do kąta to są one ruchome i niektóre można obrócić nawet o 180* :hmm:

kusi mnie ten podsufitowy bo raz zamontuje i spokój :-] ale ma też dużo wad i wiem że zagłówkowy można by o wiele lepiej wykorzystać :hmm:

Użwacie tych urzadzeń w wbudowanymi DVDkami czy tylko monitorów a jednostką sterującą jest radioodtwarzacz w aucie? Które rozwiązanie jest jest lepsze? :niewiem:

Napisano 01 styczeń 2012 - 21:36 (#10) Użytkownik nie jest zalogowany   konrad_b 

• Maniak karawaningu
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3149

Wyświetl postUżytkownik kit dnia 01 styczeń 2012 - 21:30 napisał

Użwacie tych urzadzeń w wbudowanymi DVDkami czy tylko monitorów a jednostką sterującą jest radioodtwarzacz w aucie? Które rozwiązanie jest jest lepsze? :niewiem:

wbudowane dvd, plus ew pendrive (czyta "wszystko")
tak jak pisałem, na miejscu używam jako monitor do tunera sat, samodzielnie jako TV, i jako dvd
mnie tam wielki TV nie potrzebny, takie 10" do budki jest wystarczające żeby oglądnąć pogodę czy wiadomości ;)
nawet w domu czasem synek ogląda bajki na tym przenośnym

Napisano 01 styczeń 2012 - 21:43 (#11) Użytkownik nie jest zalogowany   kit 

• knausklub knausiaki
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 4487
  • SkądPyrlandia

no to jest bardzo ważne by czytało wszystko i ze wszystkiego (wszelakich nosników) :ok:

Napisano 01 styczeń 2012 - 22:29 (#12) Użytkownik nie jest zalogowany   gfizyk 

• niezależny
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 6252
  • Rejestracja wto, 07 lip 09
  • Telefon:HTC
  • SkądLUBELSZCZYZNA
  • Model:Pełnoletnia
  • Holownik:Z hakiem

Ja już kiedyś pisałem - TV nie jest lekiem na całe zło jedyną alternatywą. U mnie dzieciaki słuchają audiobooków.
Być może kiedyś wyposażę się w taki wynalazek, ale teraz nie widzę potrzeby. Dobre mp3 z piosenkami/bajkami/książkami - to kilka godzin słuchania.
:niewiem:
pozdrawiam
Grzesiek

Napisano 01 styczeń 2012 - 22:45 (#13) Użytkownik nie jest zalogowany   kit 

• knausklub knausiaki
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 4487
  • SkądPyrlandia

Grzesiu dla dwulatka to audiobooki chyba sie nie spiszą :niewiem: a bajeczki w miare go zainteresują no i żonke też :-] popatrzą troszke i może chwile spokoju za kółkiem będę miał :hmm:

Napisano 02 styczeń 2012 - 00:30 (#14) Użytkownik nie jest zalogowany   inhalt 

• Karawaning user
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 400
  • Rejestracja sob, 13 sie 11
  • SkądKaszuby / okolice Trójmiasta
  • Model:Knaus Country 8404
  • Holownik:Klasyczny MB S124 TD (3 litry, 6 cylindrów)

W Oplu Combo używałem zestawu składającego się z laptopa (z zamkniętą pokrywą i służącego wyłącznie jako źródło sygnału) i monitora lcd 18.5" podwieszonego pod sufitem. Monitor jest montowany do półki znajdującej się nad głowami kierowcy i pasażera przedniego siedzenia. Całość dość stabilna i z racji wielkosci monitora dobrze widoczna z tylnego siedzenia. Rozmiar monitora dobrałem tak, aby był największy możliwy, który jeszcze nie wchodzi w pole widzenia lusterka wstecznego (u mnie 18.5" jest tym granicznym).

Przestałem używac tego zestawu, gdyż moja córka ma silną chorobę lokomocyjną i obglądanie bajek pogarszało sprawę. Ale z punktu widzenia technicznego całość sprawowała się bardzo dobrze. Dodam, że jako źródło sygnału można wykorzystać mniejsze urządzenia niż laptop (o ile posiadają wyjście na monitor).

Napisano 02 styczeń 2012 - 03:02 (#15) Użytkownik nie jest zalogowany   Kristofer 

• Weteran karawaningu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1438
  • Rejestracja nie, 13 lis 11
  • Telefon:Jest
  • SkądLubelskie
  • Model:Specjalny II
  • Holownik:Stary ale żwawy.

Wtrącę swoje "trzy grosze". Wszystkie powyższe uwagi odnoszą się do użyteczności sprzętu, ale jakoś nikt nie napisał, co może się stać z takim 15-sto czy 18-sto calowym pudłem pod sufitem w czasie nawet niewinnie wyglądającej stłuczki (o poważniejszym wypadku nawet nie wspomnę). Zaraz ktoś napisze - oczywiście trzeba solidnie umocować itd. Solidnie, tzn. jak ? :niewiem:
IMHO - tylko dedykowane, przystosowane do zamocowania na suficie urządzenia, posiadają odpowiednią i chyba bezpieczną konstrukcję (jeśli z homologacją). Większość takich urządzeń nie przekracza jednak chyba rozmiaru 10 cali, dlaczego ... :skromny:
Jak byśmy nie zamocowali takiego 18 calowego pudła, to i tak, konstrukcyjnie nie jest przystosowane do mogących wystąpić przeciążeń (no chyba, że zakładane tylko w czasie postoju, ale wtedy po co :niewiem: ).
Myślę, że warto wziąć ten aspekt pod uwagę. Wszelkie inne uwagi, dotyczące uniwersalności, kątów widzenia, wartości kontrastu itd. są OK.

Użytkownik Kristofer edytował ten post 02 styczeń 2012 - 03:04

Dołączona grafika . .

" Inteligencja jest to zdolność, przy pomocy której pojmujemy ostatecznie, że wszystko jest niepojęte "

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2