Przy okazji wolnego chciałbym Was poprosić o rady i opinie. Dziś mamy dwa auta. Niezawodnego Land Cruisera, którego niektórzy z Was mieli okazję już widzieć, i Passata żony. Myślimy jednak, by Passata wymienić na auto bardziej użytkowe (mam czasami potrzebę wożenia kilku osób i jakichś towarów). Chciałbym też, aby przyszły samochód miał większy bagażnik niż Toyota i słyżył do dalekich wyjazdów z moją przyczepą 1500 kg DMC. Kategoria prawa jazdy nie jest problemem. Warunkiem jest bagażnik od długości minimum 140 cm i szerokości minimum 110 cm (lub odwrotnie). Takie wymogi spełniają tylko gigantyczne wany albo busy. Chrysler Voyager czy Ford Galaxy mają bagażniki dużo za małe.
Zależy mi też na tym, by auto było z grupy mało zawodnych - bezawaryjnych, ponieważ z przyczepą jeździmy za granicę, często w rejony, gdzie serwisów i mechaników nie ma. Musi mieć spory bagażnik. Toyota jest rewelacyjna, niezwykle niezawodny, ale ma dwie wady. Pierwsza, to dość duże spalanie (10 - 11 litrów zwyczajnen jazdy) i 14 - 15 litrów przy ciągnięciu przyczepy. Druga wada, to za mały bagażnik, jak na moje potrzeby. Ma on około 120 cm wysokości, 110 głębokości i 130 cm szerokości. Akurat wozimy taki ładunek (ponton i silnik), że do bagażnika się to nie mieści, a nie chcę tego targać w przyczepie, bo nie ma tam na to miejsca i wystarczającego zapasu ładowności. Stąd też myślę o aucie z większym kufrem i nieco bardziej ekonomicznym. Co do gazu, to mnie raczej nie interesuje, gdyż w niektórych rejonach, nie będę mógł tankować.
Ciekawą propozycją byłby Vito V-klas, ale ponoć są to busy awaryjne i nawet ci, co je mają, raczej mi je odradzają. Teoretycznie najlepszą ofertą jest VW T4, ale tylko z silnikiem 2,5 Tdi - 102 konie, gdyż te 1900ccm i 2,4ccm są za słabe jak na takie obciążenia. Volkswageny maja jednak tę wadę, że kupienie dobrego autka 2,5 z wygodnymi fotelami dla dzieci, klimatyzacją i ABS-em w kwocie do 20 tys graniczy z cudem. Nie mówię o sztukach skatowanych z przebiegiem 10000000000 km. Nie interesują mnie klasyczne busy typu Sprinter, LT, Iveco czy Master itp. gdyż są to duże sztywne busy do pracy, a ja chcę vano-bus na wyjazdy rodzinne z duża ilością bagażu. Roczne przebiegi to 15 - 20 tys km - nie więcej.
Prosiłbym Was o jakieś propozycje. Jeszcze raz podam założenia, których chciałbym się trzymać:
1. Auto raczej mało awaryjne
2. W miarę ekonomiczne (7-8 litrów na 100km). Oczywiście mam na myśli normalną jazde w trasie bez przyczepy.
3. Bagażnik o wymiarach po podłodze minimum 110 x 140 cm - lepiej nieco więcej
4. Pięć foteli (tylny rząd wygodny dla dzieci - nie prymitywna ławka bez regulacji oparcia)
5. ABS + klimatyzacja
6. Możliwość założenia bagażników - relingów dachowych (czym mocniejsze, tym lepsze)
7. Nie starsze jak 15 lat
8. Cena do 15 - 20 tysięcy zł
9. Moc silnika przynajmniej 90 - 100 koni
10. Jeżeli bus to wersja osobowa bez kratek, ścian przed dubel kabiną, tak aby można było włożyć długie 3 metrowe przedmioty
11. Nie wymagający po zakupie kapitalki za 10 tysięcy zł (choć to akurat zależy od egzemplarza, który się kupuje)
Za wszelkie propozycje mieszczace się w założonych kryteriach będę bardzo wdzięczny.
Propozycji jest wiele: VW T4, Mercedes Vito - V-klas, Renault Trafic i jego bliźniak Opel Vivaro, Hiunday H-1, Toyota Hiace. Do tego być może cała grupa nieco większych busów typy Transit, Ducato czy inne, choć nie wiem, czy nie sa to auta za sztywne i za bardzo towarowe?
Prosze o Wasze propozycje z uzasadnieniem wyboru. Poszukujący Andrzej - terenowiec
Użytkownik terenowiec edytował ten post 25 grudzień 2011 - 21:22

Pomoc

= 77% - Index:
= 108 km/h - Steigung:
= 26%
Gewichtsverhältnis: 

Kanał RSS