Najpierw założenia:
- wszystko zgodnie z prawem więc dzieci tylko w fotelikach dostosowanych do ich wieku i rozmiarów;
- w żadnym razie nie montuję fotelika tyłem do kierunku jazdy na prawym przednim siedzeniu;
- podróż rodziny 2+2;
- dzieci mają 4 i 7 lat więc jadą przodem do kierunku jazdy;
- samochód ma 2 poduszki powietrzne (bez możliwości odłączenia) z przodu.
W reklamach samochodów wszystko wygląda ładnie, bo podczas wyjazdu na wakacje mąż prowadzi, żona siedzi z przodu, a dzieci siedzą w fotelikach na tylnej kanapie zapięte pasami. Wszyscy są uśmiechnięci, śpiewają piosenkę i grzecznie siedzą na ... pupie.
A w realu dzieciaki już podczas wsiadania marudzą, chcą, aby mama siedziała między nimi, zaraz za bramą domu pytają "jak daleko jeszcze", kręcą się itd. Zajęcie ich czymś jest nie lada wyzwaniem. Do tego młodsza córka ma chorobę lokomocyjną i często wymiotuje więc żeby nie trzeba było prać całego samochodu co 50 km to koło niej powinien siedzieć dorosły i podstawiać wiaderko w stosownych sytuacjach. Dla uspokojenia dzieciaków próbowaliśmy im puszczać bajki na DVD (specjalnie zamontowałem dość duży monitor pod sufitem), ale to niestety nie zdało egzaminu, bo oglądanie w czasie jazdy zdecydowanie zwiększa częstość wymiotów córki więc musieliśmy zrezygnować z bajek.
Dotychczas robiliśmy tak, że ja prowadziłem, a z tyłu siedziały dzieci na fotelikach zamontowanych na tylnej kanapie, a żona między nimi. Ale jest żonie bardzo ciasno, dzieci rosną i nie za bardzo mogą się już tam wszyscy pomieścić. Zmiana samochodu nie wchodzi w grę.
Dlatego mój pomysł jest prosty - syna sadzam z przodu na foteliku dziecięcym dostosowanym do jego wieku, a z tyłu jedzie żona (bez fotelika
Co do prawa, to w Polsce mogę jechać z dzieckiem z przodu byle fotelik nie był tyłem do kierunku jazdy. Ale znalazłem w sieci listę krajów wraz z wymaganiami i niestety wyjeżdżając do innych krajów musiałbym na granicy robić cyrki z przemeblowaniem samochodu. Żródło: http://www.jawor.pol...iecko1x&numer=2
Wymagania Kodeksów Drogowych Krajów Europejskich w Sprawie Przewozu dzieci :
* AUSTRIA - do 12 lat i 150cm. wzrostu tylko z tyłuw pasach dla dzieci,
* BELGIA - do 3 lat w fotelikach, do 12 lat w pasach bezpieczeństwa,
* BUŁGARIA - do 12 lat na tylnym siedzeniu,
* CHORWACJA - do 12 lat na tylnym siedzeniu,
* CZECHY - do 12 lat i 150 cm. wzrostu na tylnym siedzeniu,
* DANIA - do 3 lat w foteliku, do 12 lat w pasach dla dzieci,
* ESTONIA - do 10 lat na tylnym siedzeniu,
* FINLANDIA - fotelik lub pasy dostosowane do wzrostu,
* FRANCJA - do 10 lat w foteliku lub na tylnym siedzeniu,
* GRECJA - do 10 lat na tylnym siedzeniu,
* HISZPANIA - do 12 lat w foteliku lub na tylnym siedzeniu,
* HOLANDIA - do 3 lat w foteliku , do 12 lat i 150 cm na tylnym siedzeniu,
* LITWA - do 12 lat na tylnym siedzeniu,
* ŁOTWA - do 150 cm w foteliku lub w pasach dla dzieci,
* NIEMCY - do 12 lat i 150cm tylko z tyłu, w pasach dla dzieci,
* NORWEGIA - 1,5 do 4 lat w foteliku,dzieci starsze w pasach dla dzieci,
* PORTUGALIA - do 3 lat w foteliku, do 12 lat na tylnym, siedzeniu,
* RUMUNIA - do 12 lat na tylnym siedzeniu,
* SŁOWACJA - do 12 lat i 150 cm na tylnym siedzeniu,
* SŁOWENIA - do 12 lat na tylnym siedzeniu,
* SZWAJCARIA - do 7 lat na tylnym siedzeniu,
* SZWECJA - do 7 lat w foteliku,
* TURCJA - do 12 lat na tylnym siedzeniu,
* WĘGRY - do 150cm w foteliku,
* WIELKA BRYTANIA - do 3lat w foteliku, do 12 lat w pasach dla dzieci,
* WŁOCHY - do 12 lat i 150cm na tylnym siedzeniu.
Jak to jest w praktyce??? Ma ktoś doświadczenie? Czy mogę w innym kraju europejskim jechać zgodnie z Polskimi (też jesteśmy w Europie) przepisami, czy muszę się dostosować do ichniejszych?
No i kwestia bezpieczeństwa. Zna ktoś jakieś wiarygodne publikacje? W Kanadzie wydaje się, że piszą o tym, że jeśli dziecko jest poprawnie zapięte z przodu to bezpieczeństwo nie jest obniżone. Gorzej jeśli źle siedzi albo jest nie zapięte.
* Air bags reduced fatalities among right front-seat occupants ages 10 to 64 by 23 per cent in frontal crashes.
* With children nine and under, fatalities were about 33 per cent higher "than expected" in frontal crashes. Consider that, of the 31 children killed by deploying air bags, nine (i.e. 27 per cent) were infants in rear-facing restraints - which almost accounts for those above the "expected" number. These children should never have been seated in the front passenger position.
* Of the remaining 22 child fatalities, 17 were believed to be unbelted, three were believed to be using lap belts only, and two were using lap/shoulder belts but may have been sitting on the seat edge. It is highly likely none of them was properly restrained.
Ma ktoś jakieś mądre rady jak rozwiązać podróże w moim składzie?

Pomoc

Gewichtsverhältnis:
= 50% - Index:
= 110 km/h - Steigung:
= 28% 

Kanał RSS